Om oss

        Lasse och Mona48056199_2246431382058319_3218179558503088128_n

 

 

Så började det!             

 Mormor och morfar hade två riesen redan när Mona var ett litet spädbarn -   "Släten" vallade gårdens kor medan "Lufsen" arbetade som vakthund i mormors lanthandel.
En dag möttes mormor på väg upp i trappan av Lufsen bärandes på en 6 månader gammal Mona mellan sina stora käftar...
Först blev hon skräckslagen, men insåg så att barnet måste varit på väg att rulla utför trappan och att Lufsen helt sonika tagit ett ordentligt tag i barnets hängslen och faktiskt räddat henne från att skada sig illa - kanske han rent av räddat livet på henne!
Den dagen blev det Lufsen som fick plättarna som mormor stekt till lunch, och morfar fick nöja sig med kaffe och smörgås!

Förmodligen var det redan då Monas innerliga kärlek till den stora, starka, trygga riesenschnauzern grundlades!

Den första egna riesenschnauzern införskaffades av den då tonåriga Mona någon gång på 60-talet - men hade ingen stamtavla.
Mona - lika handlingskraftig då som nu - kontaktade välrenommerade Erik Öhberg, Kennel Riesengården, och frågade hur hon skulle gå till väga... Den luttrade hundmannen bullrade av skratt när han svarade: "...lilla gumman, den stamtavlan lär du aldrig få se...".

Detta var Monas och Eriks första kontakt med varandra - vad de inte visste då var att de senare i livet skulle bli de bästa av vänner!

Några år senare - Mona hade då gift sig med Lars-Erik och bildat familj - kontaktade Mona Erik Öhberg, "Mr Riesenschnauzer", igen eftersom drömmen om En Äkta Riesengården-schnauzer aldrig dött.
Tyvärr var Mona för sent ute, alla valparna i den aktuella kullen på kenneln var sålda, men Erik hänvisade till en annan uppfödare som just då hade en kull efter två Riesengården-uppfödda hundar.
Sagt och gjort, Mona ringde upp uppfödaren Unni Christensen  och bestämde sig där och då för den enda valpen som än så länge inte var tingad!

Bara ett problem återstod... Lasse visste ju inget och ville egentligen ha en boxer...!

Efter diverse diskussioner makarna emellan där båda argumenterade ivrigt för sin sak åkte de trots allt till Värmland för att hämta den lilla 8 veckors-valpen, Cheggivaras Aster.
Den tidigare så motsträvige maken valde nu snabbt ut den av valparna som satt ensam i ett hörn och bara glodde på dem... 
Den ska jag ha! Honom - eller ingen! sa Lasse bestämt, och tur var väl det eftersom det var just den valpen Mona bokat och bestämt sig för per telefon...

"Maci", som valpen kallades, visade sig vara en viljestark liten kille som kom att betyda oerhört mycket för paret Uddenholm - han var en stor personlighet, han var en utmärkt show-hund som fick dem båda att älska utställningar, han formade dem som uppfödare och gav dem fundamentet till deras stora kunskap i ämnet Hund.

1975 föddes den första riesenkullen som sedemera kom att bära prefixet Zantanas - detta var I-kullen och kom att betyda mycket för uppfödningen under lång tid framöver.

1977 inregistrerades kennelnamnet Zantanas.

Kennel Zantanas har länge varit synonymt med just riesenschnauzer - kanske inte alla känner till att familjen Uddenholm även föder upp både schnauzer, dvärgschnauzer.

 

 

 

 

 

 

Filarkiv - Exempel