Om oss

        Lasse och Mona48056199_2246431382058319_3218179558503088128_n

 

 

Så här började det!             

Monas mormor och morfar hade två riesenschnauzer redan när Mona var ett spädbarn. "Släten" vallade korna på gården och "Lufsen" arbetade som vakthund i mormors lanthandel.

En dag möttes mormor på väg upp i trappan av Lufsen bärandes på en 6 månaders Mona mellan sina stora käftar. Först blev hon skräckslagen, men insåg snart att barnet måste varit på väg att rulla utför trappan och att Lufsen helt sonika tagit ett ordentligt tag i barnets hängslen och faktiskt räddat henne från att skada sig illa - kanske hade han rent av räddat livet på henne.

Den dagen fick Lufsen plättarna som mormor stekt till lunch, och morfar fick helt enkelt nöja sig med kaffe och smörgås.

Förmodligen var det redan så här tidigt som Monas innerliga kärlek till den stora, starka, trygga riesenschnauzern grundlades.

Den första egna riesenschnauzern införskaffades av den då tonåriga Mona någon gång på 60-talet, men hunden hade ingen stamtavla.
Mona, lika handlingskraftig då som nu, kontaktade välrenommerade Erik Öhberg, Kennel Riesengården och frågade hur hon skulle gå till väga för att få en stamtavla till sin hund. Den luttrade hundmannen bullrade av skratt när han svarade: "Lilla gumman, den stamtavlan lär du aldrig få se".

Detta var Monas och Eriks första kontakt med varandra, vad de inte visste då var att de senare i livet skulle bli de bästa av vänner.

Åren gick och Mona gifter sig med Lars-Erik och bildar familj när Mona återigen kontaktade Erik Öhberg "Mr Riesenschnauzer"på nytt, eftersom drömmen om en äkta Riesengården-schnauzer fortfarande fanns kvar. 

Tyvärr var alla valparna i den aktuella kullen på kenneln just då sålda, men Erik hänvisade istället till en annan uppfödare som samtidigt hade en kull efter två Riesengården-uppfödda hundar.
Sagt och gjort, Mona ringde upp uppfödaren Unni Christensen och bestämde sig där och då för den enda valpen som än så länge inte var tingad.

Bara en utmaning kvar, Lasse visste inget och ville ju egentligen ha en boxer!

Efter några diskussioner makarna emellan där båda argumenterade ivrigt för sin önskan om hundras åkte de trots allt till Värmland för att hämta Cheggivaras Aster, en 8 veckors riezenschnauzervalp.
Den tidigare så motsträvige maken fattade direkt tycke för den av valparna som satt ensam i ett hörn och bara glodde på dem. "Den ska jag ha, honom - eller ingen!" sa Lasse bestämt, och tur var väl det eftersom det var just den valp Mona tingat.

"Maci", som valpen kallades, visade sig vara en viljestark liten kille som kom att betyda oerhört mycket för paret Uddenholm. Maci var en hund med stor personlighet och också en utmärkt show-hund som fick dem båda att älska utställningar. Han formade dem som uppfödare och gav dem fundamentet till deras stora kunskap i ämnet hund.

1975 föddes den första riesenschnauzerkullen hemma hos Mona och Lars-Erik som kom att bära prefixet Zantanas, detta var I-kullen som kom att betyda mycket för uppfödningen under lång tid framöver.

1977 registrerades kennelnamnet "Zantanas".

Kennel Zantanas har länge varit synonymt med just riesenschnauzer. Familjen Uddenholm föder upp samtliga schnauzerraser; riesenschnauzer, schnauzer (mellanschnauzer) och dvärgschnauzer.

 

 

 

 

 

 

Filarkiv - Exempel